Aloitin leivän leipomisen oikein kunnolla neljä vuotta sitten. Niihin aikoihin kun Elsa oli tutustumassa kiinteän ruuan ihmeelliseen maailmaan. Koko juttu lähti liikkeelle siitä, kun kotihoidontuella kitkutellessa tulin laskeneeksi, miten paljon meillä menee viikossa rahaa pelkkään leipään. Saati kuukaudessa tai vuodessa. Aika paljon - silloin neli- ja nykyään viisihenkiseltä perheeltä.

Alussa investoimme leipäkoneeseen: mikäpä siinä leipää laitellessa kun kone hoiti kaikki hommat ja valmista tuli melkein itsestään. Pikkuhiljaa siirryin yhä enemmän käsitöihin: leipätaikinan vaivaamisessa on jotain ihmeellisen rauhoittavaa. Kädet vatkaavat ja vaivaavat, nyrkkeilevät, venyttävät, vanuttavat. Ajatus juoksee vapaasti ja lopputuloksena on ihan konkreettisesti meidän jokapäiväinen leipämme. Leipäkone on nyt siirtynyt eläkkeelle, odottamaan leppoisampia aikoja. Käntynkulutus kun on sellaisissa mitoissa nykyään, ettei 2,5 desin taikinasta riitä kuin näytille: nykyinen arkiperusleipätaikinani syntyy 6 dl nestettä. Eikä leivänleivontaan tunnu kuluvan aikaakaan niin kohtuuttoman paljon. Miksi se ennen tuntui niin vaivalloiselta?

Toki tänä aikana on tullut kausia ja jaksoja kun olemme ostaneetkin leipää. Tumma leipää ostan jatkuvasti: olen kokeillut hapanleivän tekoa, mutta makea tumma leipä on enemmän meijän keittiön makuun, joten mieluummin kaupan valmiita. Vaaleata leivon suunnilleen joka toinen päivä, ja hätätilassa siis käy kaupankin leipä. Alkuaikoina oikein kaipasin sitä, melkein himoitsin. Nykyään laiskuus ja /tai kiire saa olla melkoinen että viitsin ostaa kaupasta. Lehtorin mielestä kaupan tavara on ihan "höhhöä" ja lapsillekin äidin käntty maistuu mainiosti. Itserakkaasti olen nykyään itsekin sitä mieltä, että oma leipä on ainakin sata kertaa parempaa.

Arkisämpylät tiistain tapaan (n. 20 kpl)
6 dl reilusti lämmintä vettä
1 tl suolaa
siirappia (ehkä 2 rkl, en mitannut)
2-3 dl ruishiutaleita
1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa
1 pss kuivahiivaa
vehnäjauhoja
juoksevaa margariinia
Mausteet ja hiutaleet veteen, hiivat jauhojen joukossa, vaivataan taikinaksi, lisätään ruiskaus öljyä ja jauhoja riittävästi, kunnes taikina on pehmeää mutta irtoaa käsistä ja vuoasta kunnolla. Kohotetaan, leivotaan sämpylöiksi ja kohotetaan hetki. Uunissa 200, n. 15 min.
Mukavia, arkisia, pehmeitä. Aamupalalle, iltapalalle, evääksi.