kasvisräiskäleet, tonnikalasalaatti

inhoan oikeastaan lettujen paistamista. En ole vieläkään kunnon väleissä "uuden" (n. 2 v. vanhan!) lettupannumme kanssa. Se kuumenee liian nopeasti. Mukavasti itsetuntoa kuitenkin hivelee viisivuotiaan tunnustus: "äiti kunpa mä isona osaisin paistaa yhtä hyvin lettuja kuin sä. Onko se vaikeeta?" Minusta on. Mutta joskus onnistun paistamaan täydellisen lätyn, kupluisen ja kullanruskean, toiselta puolelta kauniin jäkäläkuvioisen.
Kaikkein inhottavinta räiskäleiden paistamisessa on käry. Siniharmaa rasvanhajuinen pilvi jää leijumaan koko loppupäiväksi keittiöön ja ryömii raskaana muihinkin huoneisiin, tuuletuksesta piittaamatta.

Kasvisletut
2 munaa
5 dl maitoa
1 dl sihtiruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl pan-suolaa
pieni ruiskaus juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
1 porkkana hienona raasteena
1/2 palsternakkaa hienona raasteena
hienoksi pilkottu sipuli
Maito ja munat vatkataan, lisätään joukkoon jauhot ja lopuksi kasvisraasteet. Anna turvota hetki. Paista kuten perinteiset ohukaiset.

Tonnikalasalaatti
sydänmakaronia (n. 4 dl)
purkki tonnikalaa öljyssä hiutaleina
herne-maissi-porkkana sekoitusta
punasipuli
kuivattua tilliä ja ruohosipulia
kevytmajoneesia
Keitä makaronit ja pakastekasvikset. Pilko sipuli hienoksi (inhoan sanapariaa hienonna sipuli: se kuulostaa siltä, että sipulit pannaan mortteliin ja hierotaan tahnaksi!), laita se salaattikulhon pohjalle ja ripottele päälle aivan pikkuriikkinen hyppysellinen sokeria taittamaan sipulin kitkerin kärki, valuta makaronit ja jäähdytä kylmän veden alla, yhdistele aineet ja nosta jääkaappiin vetäytymään.

Lauantain lounas tarjoiltiin pakastimesta löytyneen mikrossa kuumennetun ranskanperunapussillisen loppujen ja tumman leivän kanssa. Aikuisraati totesi salaatin loistavaksi, lapsiosasto boikotoi. Letut kävivät kaupaksi vaihtelevalla menestyksellä.

Lauantain päivällisellä tarjoillaan takuuvarmaa suosikkia spaghettia kanakastikkeella...