Halpaa-helppoo-nopeeta siinä ruuanvalmistukseni kulmakivet. Noin pääsääntöisesti vastaan ruuanlaitosta itsekseni - Lehtorin käsitys ruuanlaitosta on yleensä sama kuin mikrossa lämmittäminen. Eikä siinä mitään - näin olemme heti alussa sopineet: minä vastaan ruuasta, hän tiskeistä (kiitos, mielellään!) Siksipä en arkaile käytellä puolivalmisteita, ja "talon päivinä" eineksetkin ovat käypiä vaihtoehtoja. Itse laittaminen ei ole ruuanlaitossani itsetarkoitus. Tosin olen viime aikoina huomannut, että itse tekeminen antaa sekin omanlaistaan tyydytystä. Se, mikä ennen on ollut silkkaa pakkopullaa, on hiljalleen muuttumassa nautinnolliseksi haasteeksi.
Haastetta siinä kieltämättä onkin, jo reunaehtojemme puitteissa: on ali- ja ylipainoa, perusominaisuuksia (joku sanoisi -sairauksia), jotka asettavat vaatimuksia ruokailulle, on ruokaepäsopivuuksia (vaikka ei allergioita, onneksi), piinttyneitä makutottumuksia ja rajuimmat raamit tulevat ilman muuta talouden ja ajankäytön asettamista ehdoista. Vastapainoksi saan erilaisia ruokasäpsyjä, jolloin kokeilen eri aineksia tai valmistustapoja - jotkut jäävät (kuten palsternakkasäpsy) jotkut katoavat unohduksiin, onneksi (näitä emme muistele...)

Tämä viikko on hyvin suunniteltu - ja siis puoliksi tehty, noin ruuan puolesta. Maanantainen asioiden hoitelu vei odotettua enemmän ja kauko-ohjasin Lehtorin ruuanvalmistukseen. Maanantain herkkuna syntyi todella maukas

halpa-helppo-nopee broiskuherkku

broilerin koipi-reisiä marinadissa (meillä sellainen punainen perusmarinadi)
perunasipulisilppua
1 prk kasviskermaa
Perunasilput laakeaan uunivuokaan, koivet päälle ja marinadit kaikki rasian pohjalta. Kasviskermat viimeiseksi - koko hoito uuniin noin tunniksi, lämpöä perinteiset 200.
Maukasta, varsinkin vihersalaatin kanssa.
Itse olisin ehkä raastanut vielä porkkanan perunoiden joukkoon, mutta en viitsinyt rasittaa Lehtoria turhan monimutkaisella valmisteluprosessilla...

Samalla uuninlämmittämällä syntyivät myös iltapalasämpylät

Jogurtinmakuiset iltapalasämpylät
n. 2 dl maustamatonta jogurttia
n. 3 dl reilusti lämmintä vettä
siirappia /sokeria (1-2 rkl?)
n. 1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
0.5 dl pellavansiemeniä
0.5 dl auringonkukansiemeniä
2 dl ruishiutaleita
1 dl kaurahiutaleita
vehnäjauhoja
juoksevaa rypsiöljyvalmistetta (mihin se juoksee?)
Normaali leipätaikinan teko: sekoita nesteeseen mausteet, hiutaleet ja siemenet, hiiva jauhojen joukossa, lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina on kädelle hyvää - irtoaa kulhosta ja käsistä. Anna kohota, muotoile sämpylöiksi ja kohota vielä hetki. Uunissa noin 15 min.
Käytin laiskuuttani makeutusaineena siirappia, mutta jogurtin hapan maku olisi tullut luultavasti paremmin esiin, jos olisi käyttänyt sokeria tai jättänyt makeuttamisen kokonaan väliin. Meillä nyt kuitenkin tykätään makeammasta leivästä, joten olen kiltisti maustanut...