kirjoitin jo kerran siitä, että ruokatalouden vastaavan elämässä onnenpäiviä ovat ne, jolloin ei tarvitse mennä keittiöön kuin lämmittämään ruokaa. Nyt viikonloppuna onnistuin taas optimoimaan keittiöpuuhat: lauantaina riehuin ympäri keittiötä todellisen amokin vallassa ja sunnuntaina riehuin muissa osissa kotoa... Jos säilytystilat antaisivat myöten, noudattaisin enemmän kuin uskollisesti Koko perheen kokkiliiton ideoita ja oppeja: siinä häärätään keittiössä kerran viikossa ja loppuviikko noin suunnilleen syödään hääräyksen tuloksia. Ainoa keittokirja, jossa olen törmännyt varsin selkeisiin vinkkeihin ruuan säilyvyysajoista ja säilyttämisestä yleensä.

Lauantain keittiöhurmoksessa (tai -kauhistuksessa) syntyivät uunikala ja mboureki lihapullien kera. Sekä uunikalan että mbourekin ohje ovat alkujaan Tantun keittokirjasta (tarkistan nimen!), jonka ohjeet ovat kasvis-, kala-, ja kana-painotteisia.

Lauantain uunikala
pakastettua lohta (koska tunnen ainoastaan kolme kalaa: lohen, tonnikalan ja seitin, on kalavalikoimani melko yksioikoista. Ja koska tunnen suurta epäilystä jääkaappiamme kohtaan, käytän mieluiten pakastekaloja.)
Maustoin lohen kevyesti sitruunamehulla ja sitruunapippurilla ja työnsin parisataa-asteiseen uuniin. Otin noin desin korppujauhoja, jotka maustoin kuivatulla tilli- ja persiljasilpulla, suolahitusella ja mustapippurilla, ruiskin joukkoon juoksevaa rypsiöljyvalmistetta ja tein tahnamaisen seoksen. Silppusin sekaan vielä sipulin ja valkosipulinkynnen. Kun kala oli lämmitellyt uunissa vajaan puolituntisen, levitin seoksen sen päälle ja lorauttelin uunivuoan reunamille purkillisen kevyt-ranskankermaa. Uuniin vielä toiseksi puolituntiseksi ja perunat kiehumaan...

Samalla uuninlämmittämällä kehittelin sunnuntairuuan - jonka olin suunnitellut tarjoavani ihanan sunnuntaisessa ilmapiirissä, mutta joka tarjottiin kesken keskeneräisen kaappien siivoiluoperaation, hyvinkin arkisesti.
Ihastus kreikkalaiseen /kreetalaiseen ruokaan syntyi eräällä lomamatkalla. Aikaisemmin minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä kreikkalaisesta kulinariasta, mutta suorastaan rakastuin ruuan yksinkertaisuuteen, jonkinlaiseen mutkattomuuteen heti ensimaistamalta.
Mboureki on maistuva ja simppeli peruna-kesäkurpitsapaistos, joka ainakin minun makumaailmassani sopii loistavasti lihapullien tai vastaavien lisäkkeeksi, mutta toki sellaisenaankin syötäväksi.

Mboureki
perunoita (taas kerran melkein liian pieniä, n. 8 kpl)
kesäkurpitsaa (lapsiosasto vastustaa, joten käytin vain puolikkaan ja senkin kuorittuna. Ohjeen mukaan kokonainen)
pari porkkanaa
pari sipulia (nämä lisäsin ohjeen ulkopuolelta)
pari valkosipulin kynttä
kermajuustoa raasteena
oliiviöljyä
oreganoa (kuivattua tai tuoretta)
aavistus suolaa
1 dl kermaa (kasvis- tottakai!)
Kasvikset kuoritaan, pilkotaan, palotellaan tai polkataan (joku lapsukaisistamme käytti tätä ilmaisua: "äiti polkkaa mun perunat"!). Siivuiksi tai pieniksi kuutioiksi - valinnan mukaan. Kerroksittain uunivuokaan, joukkoon osa juustoraasteesta sekä mausteet. Itse kääntelin ainekset sekaisin, mutta toki on tyylikkäämpää kasata koko annos kerroksittain. Viimeisenä päälle kermat ja uuniin reiluksi tunniksi (1h 15 min), loppuvaiheesta peittelin foliolla.
Kuvien puutteessa: mbourekista tulee vähän ankean värinen, mutta ovelalla tavalla hiukan makea annos!

Lihapullat perusreseptillä
n. 300 g naudan paistijauhelihaa
n. 1 dl soijarouhetta turvotettuna
1 dl kermaa
2 munaa
vajaa 1 dl ruishiutaleita
1 ps sipulikeittoaineksia
porkkana, pätkä palsternakkaa, 1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja pikasilppurilla rouhittuna
Normaali lihapullataikinan teko, muotoilu pulliksi laakeaan uunivuokaan ja taiten aseteltuna samaan uuniin mbourekin kanssa paistumaan. N. 15 min.