Taas talvisempi päivä - ja loistava päivä keitolle. Joka kylläkin oli jo suunniteltu kuluvan viikon ruokalistaankin, mutta onhan toki mukavaa kun päivän sää ja päivän ruoka sopivat yhteen!

Porokeiton alkuperäinen ohje on Pirkan keittokirjasta, mutta minulla oli käytössäni jonkinlainen köyhän miehen versio samasta sopasta. Syötävää siitäkin tuli, ja maistuvaa.

Porokeitto
poronkäristyslihaa pakasteena
öljyä /rasvaa
muutama peruna
pari porkkanaa
iso sipuli /pari pientä
pieni palsternakka
vehnäjauhoja
n. 1 l vettä
vähäsuolaista kasvisliemijauhetta
vähärasvaista sulatejuustoa (meillä Polar)
mausteita maun mukaan
Kuori ja kuutioi kasvikset. Sulata rasva keittokattilassa. Nosta jäinen käristysliha kattilaan, kääntele ja riivi haarukalla lastuiksi. Paista lastut kevyesti, kuullota samalla sipulia ja halutessasi kevyesti myös muut kasvikset. Lisää joukkoon pari lusikallista vehnäjauhoja, paista kevyesti, lisää vettä tilkka kerrallaan niin että saat keitolle suurustetun pohjan. Anna kiehua. Lisää veden joukkoon kasvisliemijauhe ja haluamasi mausteet (meillä valkopippuri ja yrttiseos), lisää joukkoon myös n. 200 g sulatejuustoa, anna sulaa. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.
Mukavan makuvivahteen keittoon saa, kun käyttää tavallisen poronkäristyslihan sijaan kevyesti savustettua tunturi- /riistakäristystä.

Koska parin päivän takaisesta broilerinkoipiateriasta oli jäänyt tähteeksi koipia, kehittelin kierrätysinnoissani kanasalaatin (ei nyt ehkä aivan oikea lisuke porokeitolle...)
Kierrätetty kanasalaatti
valmiiksi kypsennetty broiskunkoipi
riisiä
pakastekasviksia
sipulia
maustekurkkua
majoneesia
Pilko sipulit ja koipi. Keitä riisiä (n. 1,5 dl kuivaa) ohjeen mukaan, lisää riisin joukkoon noin 2/3 sipulista ja laita loput sipulisilput salaattikulhon pohjalle. RIpottele päälle aivan aavistus sokeria taittamaan sipulin kirpeyttä. Lisää kypsyvän riisin joukkoon pakastekasviksia (meillä n. 2/3 pss herne-maissi-porkkanaa), pilko herkkukurkkua pieneksi ja laita salaattikulhoon sipulin ja koivenpalojen lisäksi. Anna riisin jäähtyä ja lisää se salaattiin. Mausta salaatti vajaalla desilitralla kevytmajoneesia ja currylla, anna vetäytyä ennen tarjoilua.