Ohje on bongattu reilu vuosi sitten Pirkka Annoslohipalapakasteen (mikä sanahirviö!) pakkauksesta, ja (soveltaen ja ulkomuistista) se kuuluu näin.

Pirkan uunikala
1 pss. perunasipulisekoitusta
paketti lohipakastetta
sitruunaa
mausteita
1 pkt tuorejuustoa
kananmuna
(maitoa)
(kasviskermaa)

Levitä perunasipulisekoitus vuokaan, nosta päälle kalanpalat, päälle sitruunamehua ja mausteita (esim. sitruunapippuri). Voit maustaa perunat esim. kuivatulla tillillä ja halutessasi kasviskermalla (tätä ei ole alkuperäisessä ohjeessa, mutta ruuasta tulee mielestäni mehevämpää kun perunoihin laittaa sen kerman...) Laita kala uuniin, n. 200¤, n. 20-30 min.
Sekoita sillä aikaa "kuorrutus": vatkaa tuorejuuston joukkoon muna. Ohjeessa tuorejuusto on maustamatonta, itse olen käyttänyt joko yrtti-, ruohosipuli- tai valkosipulituorejuustoa. Notkista tarvittaessa maidolla. Kaada seos esikypsytetyn kalan päälle, jatka kypsentämistä n. 20-30 min, kunnes juustoseos on kauniin väristä.

Helppoa ja vaivatonta!

Enpä olekaan hoksannut katsoa, löytyykö ohjetta netistä, mutta Pirkan keittokirjassa sitä ei taida olla. Itse olen ripeltänyt ohjeen jonkun keittokirjani takakanteen - ja arvaapa vain, löysinkö sen kun sitä yritin etsiä!

**

Viime aikoina olen kerännyt perheen nuorisolta irtopisteitä tarjoilemalla sopivan epäsäännöllisesti myös arkiruokien päälle jälkiruuan. Hedelmäsalaatti vanilja- tai "kerma"vaahdolla on takuuvarma suosikki, kaupaksi käyvät vaivattomasti myös kaikenlaiset kauppojen valmisjauheista vatkatut herkut - jotka kyllä omaan makuuni ovat liian ätöjä.
Sekä tietysti kymmeninä eri resepteinä leviävä keksiherkku:
kaurakeksejä murennettuna ja appelsiinimehulla kostutettuna
päälle hilloa
ja kotimaisia pakastevadelmia
ja kaikkein päällimäiseksi jogurttikermavaahtoa.

Onko tällä herkulla jotain nimeä? Onko se se kuuluisa Pappilan hätävara?