pätkätyöläisyydessä, jota meidänkin huushollissamme harrastetaan, on yksi valtaisa varjopuoli: palkanmaksun epäsäännöllisyys.
Lehtorin tämänhetkinen työnantaja lienee kunnan suurin pätkätyöllistäjä, ja silti palkanmaksu voi viipyä ja viipyä. Oletettavasti normaalin työläisen palkka piukahtaa tilille kuun viimeisenä päivänä, ja silloin se on oletettavasti käsitelty palkkatoimistossa suunnilleen kuun puolivälissä. Kuun viimeisen päivän aamuna palkkatoimisto huomaavaisesti muisti ilmoittaa Lehtorille, että voidaksemme maksaa palkkaa, tarvitsemme vielä seuraavat paperit alkuperäisinä nähtäviksemme. Kopiot palkkatoimistossa luonnollisesti on jo. Eikä asiaa mitenkään voinut ilmoittaa päivääkään aikaisemmin. Niinpä ei myöskään palkka ole tilillä kuun viimeisenä päivänä vaan seuraavan kuun puolivälissä. Aikaisintaan. Tämän inspiroimana viime kuun lopulla syntyi ruokalaji
Palkkapäivää odotellessa
4 perunaa
1 isohko porkkana
2 sipulia
1-2 valkoispulin kynttä
2-3 dl pahan päivän varalle pakastettua valmista tomaattimurskaista jauhelihakastiketta
1 dl tummaa soijarouhetta
vähäsuolainen kasvisliemivalmiste
juustoraastepussillisen pohjat
2 dl kasviskermaa
öljyä, mausteita maun mukaan

Laita soijarouhe turpoamaan ja sulata jauhelihakastike (mikrossa, ellet ole ottanut sitä ajoissa sulamaan) Kuori ja kuutioi perunat, kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi, pilko sipulit ja valkosipulinkynnet hienoiksi (vastustan edelleen sanaa hienonna. Vastustan myös valkosipulinpuristimia!) Nostele laakeaan vuokaan kaikki pilkotut kasvikset, lisää liemijauhe ja sekoita. Lisää turvonnut soijarouhe jauhelihakastikkeen joukkoon ja sekoita koko hoito kasvisten sekaan. Ripottele päälle oliiviöljyä. Yhdistä kasviskerma, juustoraasteen jämät ja haluamasi mausteet (meillä pizzamauste, valkopippuri), sekoita ja valuta vuokaan. Työnnä vuoka uuniin (n. 200 ast.) suunnilleen tunniksi, tai vähän yli. Loppuvaiheessa voit kernaasti peittää foliolla, jos näyttää tummuvan liikaa. Kreikkalaisen moussakan tyylinen laatikkoruoka oli aivan kelvollista köyhäilyhenkistä ruokaa. Ja saimme ruokapöytäkeskustelun pohjaksi aihetta purnata palkanmaksun viivästymisestä.
Lisukkeeksi sopii vihersalaatti