elämä on viime viikkona heitellyt - ruokapuoli on jäänyt taka-alalle muiden asioiden edeltä - eineksiä pöytään kun pitää kiirettä.

Tänään sunnuntaina ulkoa sisälletuloruokana tarjoiltiin
"Peppi etelämerellä eli Saaristolais-supermiehen vuoka"
tai arkisemmin kala-riisivuokaa
n. 2 dl riisiä + vettä ohjeen mukaan - keitetään vähänsuolaisella liemijauheella maustetussa vedessä
marinoituja lohisuikaleita
2 sipulia
valkosipulin kynsi(ä)
porkkana
pätkä palsternakkaa
pieni siivu lanttua
pekonikuutioita
kasviskermaa, muna, mausteita (tilliä, ruohosipulia, pizzamaustetta)
Kuorin kasvikset, pilkoin sipulin ja valkosipulin, raastoin porkkanan, palsternakan ja lanttusiivun karkeaksi raasteeksi. Paistoin lohisuikaleet pannulla, heitin joukkoon muutaman (alle 100g) pekonikuution (olivat jääneet tähteeksi joltain aiemmalta ruuanlaittokerralta) ja lopuksi kasvikset.
Sekoitin kypsät riisit ja kasvikset uunivuokaan, lisäsin joukkoon maustetun kasviskerman, johon oli vatkattu myös muna, ripottelin päälle aavistuksen juustoraastetta (pussinpohjia) ja työnsin parisataa-asteiseen uuniin noin 45 min.
Maukasta, yksinkertaista, kodikasta - vaikka ei mikään superhyper-isänpäiväherkku ollutkaan. Mielelläni otan tähteet evääksi töihin huomenissa...

Kun uuni hehkui jo valmiiksi kehittelin myslisämpylät:
6 dl lämmintä vettä
1 tl suolaa
siirappia
n. 1-2 dl ruishiutaleita
n. 3 dl Bran-mysliä (rusinaton)
n. 2 dl sihtiruisjauhoja
kuivahiivaa
vehnäjauhoja
juoksevaa rypsiöljyvalmistetta (eikö tälle tosiaankaan ole näppärämpää nimeä??)
Normaali leipätaikinan teko, pyörittely sämpylöiksi. Osan kävivät pyörittelemässä talouden avustavat leipurit - nämä sämpylät toimitetaan isoisille isänpäivälahjaksi. Nämä pikkuleipureiden sämpylät voitelin kevyesti maidolla ja painelin pintaan kaurahiutaleita.

Ja kun nyt oikein innostuin tekaisin vielä kinkkusolmuja
3 dl vettä
1/2 tl suolaa
sokeria
vajaa1 dl kevytjuustoraastetta
1 dl kaurahiutaleita
2 tl kuivahiivaa
vehnäjauhoja
Normaali leipätaikinan teko, kohotuksen jälkeen kaulitsin levyksi, voitelin sipulilla maustetulla creme fraichella, ripottelin noin puolelle levylle kinkkukuutioita, juustoraastetta ja pizzamaustetta, taitoin levyn kaksinkerroin, ja leikkasin vajaan tuuman levyisiä suikaleita, jotka kiersin ja käänsin solmuksi. Paistoin 200-asteisessa uunissa kauniinvärisiksi.
Ovat vielä testaamatta, mutta tuoksu on päätähuumaava... Ulkonäöllisesti (kamera ja kuvat puuttuvat edelleen...) olisi kannattanut voidella jollain - ja ehkä kiertäminen sarviksi olisi estänyt kinkkukuutioiden ylenmääräisen pursuilun ulos.

Isänpäiväherkkuna leivoin vielä ihan perinteisellä murokakun reseptillä marianne-suklaakakun.