kaikenlaiset ravinto-ohjeistukset, suositukset, säännöt, määräykset ja muut järmätykset aiheuttavat aina aika ajoin sekä päänvaivaa että erilaisia säpsyjä.
"Ei suolaa."
"Vain hyviä rasvoja"
"Puoli kiloa päivässä"
"kourallinen kasviksia"
"alle kolmivuotiaan d-vitamiinin saantisuositus"
"vältä syömästä seuraavia kaloja"
"syö kalaa vähintään kahdesti viikossa"
Jokaisesta ruuanlaittotuokiosta tulee eräänlainen tasapainoilurata, jonka selvittäminen tuntuu vaativan vähintään elintarvikekemistin tiedot ja taidot.
Omasta mielestäni ruokalistamme on kutakuinkin kunnossa - mutta mitä jos ovesta sisään pölähtäisi ravitoasiantuntija...miten hän arvottaisi ruokaamme? Kurkistelisi kaappeihin kuin missäkin tositv-ohjelmassa ja pudistelisi päätään: "kuulkaa rouvahyvä ette kai te kuvittele syövänne terveellisesti. Ei kuulkaa ole mikään ihme että teillä on tällaisia ongelmia kun teillä nyt on..."

Joskus tuntuu absurdilta tasapainoilla esim. rasvojen kanssa. Kun yhdellä perheestä on ongelmaa alirasvoittumisen kanssa ja toisella yli-. Yritä siinä sitten selvitä halvasti ja helposti!

Hiljaisena tavoitteenani on tällä hetkellä kasvistaa elämäämme. Ei kokonaan, vain sopivasti. Vähentää punaisen lihan käyttöä entisestään. Käytän mielelläni kanaa ja kaikkia niitä kahta kalalajiketta jotka tunnen (lohi /kirjolohi ja tonnikala) - mutta edelleen siis pyrin vähentämään punaisen lihan osuutta. Kohtuullistamaan sitä.
Olen tavattoman huono kasvisten käytössä. Paitsi sipulin, jota en itse asiassa pidä kasviksena vaan mausteena...

Toisinaan iskee kasvissäpsy:
Kreikkalaishenkinen valemoussaka
n. 300 g naudan paistijauhelihaa
n. 1 dl tummaa soijarouhetta (turvotetaan n. 20 min)
1 porkkana
pätkä palsternakkaa
pätkä kesäkurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
500 g perunasipulisekoitusta
1 prk kasviskermaa
mausteita maun mukaan (mm. currya, valkopippuria, suolatonta pizzamaustetta)
fetajuustokuutioita (vähärasvaisia!)

Raastoin juurekset karkeaksi raasteeksi, paloittelin sipulit sekä kuoritun kesäkurpitsan (piti piilottaa lapsilta...). Paistoin jauhelihan ja soijarouheen, maustoin, sekoitin joukkoon kasvikset ja tomaattimurskan. Annoin muhistella hetken. Sekoitin uunivuokaan perunasipulisekoituksen kanssa, heitin joukkoon muutaman fetakuution ja päällystin koko padallisen vielä kerroksella perunasipulia. Viimeistelin kaatamalla sekaan n. purkillisen kasviskermaa, tunniksi uuniin, n. 200 astetta.
Maukasta!
Karkeasti arvioiden aterian hinnaksi tuli n. 6€ - mutta arvio on hyvin karkea!

Kasviksellista jauhelihakastiketta jäi vielä ylikin - siitä syntynee vielä pizza tämän päivän mittaan.